Proste przepisy na tradycyjne hiszpańskie dania

tortilla z mięsem

jak zrobić tapasSą takie potrawy, które od razy kojarzą się nam z konkretnym krajem. Tak jest właśnie z śródziemnomorską kuchnią. Jednym z ciekawych hiszpańskich zwyczajów jest podawanie do napojów niedużych przekąsek. Mowa oczywiście o hiszpańskich przekąskach tapas, których serwowanie przyjęło się naprawdę w wielu, jeśli nawet nie rzec, iż we wszystkich regionach słonecznej Hiszpanii.

Kolejnym przykładem klasycznego dania jest Tortilla. To rodzaj grubego omletu, który w Hiszpanii jest przygotowywany bardzo często. Klasyczna tortilla składa się głównie z pokrojonych w plastry ziemniaków, warzyw, mięsa oraz przypraw. Tortilla może być również okrągłym plackiem, wykonywanym z mąki pszennej bądź kukurydzianej. Danie to cieszy się ogromną popularnością wśród Hiszpanów. Może być serwowane jako pojedyncza potrawa, a może również stanowić doskonałą przekąskę, zwłaszcza, że hiszpańskie przekąski tapas zwykle są przystawką do wielu dań.

 

HISTORIA POWSTANIA TRADYCYJNYCH TAPAS

W głównej mierze jednak tradycja podawania przekąsek tapas wywodzi się z Andaluzji. Co ciekawe, zwyczaj ten powstał właściwie przez przypadek. Mieszkańcy Andaluzji, popijając wino, często przykrywali szklankę na przykład plastrem kiełbasy, by do wina nie dostała się mucha. Z czasem zaczęto więc do napojów podawać różne przekąski.

Dzisiaj można wyróżnić kilka różnych rodzajów tapas. Mamy między innymi małe kanapki z szynką, mamy również smażone ucho wołowe, często jako przekąskę dodaje się również oliwki, katalońską kiełbasę bądź owoce morza (małże, krewetki, kalmary). Znanymi przekąskami tapas są również omlety z jajek oraz ze smażonych kartofli, czyli dobrze nam znane tortille oraz ziemniaki, które także podsmaża się wcześniej na oleju.

 

SZYBKI PRZEPIS NA PRZEKĄSKI Z SZYNKĄ

By przygotować hiszpańskie tapas z szynką, będziemy potrzebować pięć łyżek masła, osiem łyżek mąki, szklankę mleka, przyprawy, dwa – trzy jajka, ziemniaki, cebulę oraz bułkę tartą. Ważnym składnikiem tapas jest również hiszpańska szynka (serrano). Wprawdzie ceny  szynek hiszpańskich nie należą do najtańszych, ale do przygotowania tapas nie potrzebujemy aż tak dużej ilości szynki, wystarczy nam zaledwie kilka, kilkanaście plasterków.

Hiszpańskie tapas z szynką są dość proste w przygotowaniu. Po stopieniu masła na patelni dodajemy mąkę oraz mleko, do otrzymania gęstej masy. Następnie dodajemy przyprawy oraz szynkę, pokrojoną w drobną kostkę. Z masy należy formować niewielkie kotleciki, które następnie panieruje się w jajku oraz w bułce tartej. Takie tapas smaży się następnie na rozgrzanej oliwie.

 

JAK ZROBIĆ TAPAS Z ZIEMNIAKAMI?

Jeśli chcemy natomiast przygotować tapas z ziemniakami, warzywa te musimy obrać i pokroić w plasterki. Przysmażyć na oliwie z oliwek oraz polać rozmąconymi jajkami. Do smaku dodać sól, oregano, tymianek.

Przekąski tapas mogą być także świetną przystawką podczas przyjęć, warto więc sięgnąć do hiszpańskiej sztuki kulinarnej i poznać jej tajniki. Kuchnia Hiszpanii jest wyjątkowo zróżnicowana i bogata, pozwalając tym samym na eksperymentowanie z najróżnorodniejszymi składnikami i smakami.

 

KLASYCZNA HISZPAŃSKA TORTILLA

Obecnie możemy wyróżnić wiele regionalnych odmian tortilli. Najciekawsze jest to, że danie to daje ogromne pole do popisu, każdy więc może dodać jakiś składnik od siebie, w ten sposób otrzymując naprawdę doskonałą i bardzo urozmaiconą potrawę. Tortilla, jak wyżej wspomniano, może być doskonałą przekąską, a może być również bazą do nieco bardziej skomplikowanych hiszpańskich potraw, takich jak na przykład tacos czy enchiladas.

 

JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ HISZPAŃSKI PLACEK?

Chociaż w sklepach możemy znaleźć dzisiaj wiele gotowych opakowań ciasta na tortille, to takie placki można przygotować również całkiem samodzielnie. Podstawą klasycznego placka tortilla jest mąka kukurydziana, którą należy zmieszać z wodą. Po otrzymaniu ciasta formuje się cienkie placki, które następnie smażone są na specjalnych patelniach. Do ciasta dodaje się odrobinę soli, by tortille nabrały specyficznego smaku.

 

CIEKAWE POMYSŁY NA NADZIENIE

Farsz do tortilli również można przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularnym jest chyba farsz mięsny. W tym celu potrzebować będziemy około 500 g mielonej wołowiny, kilka ząbków czosnku, cebulę, czerwoną paprykę, pomidory, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Na patelni podgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, następnie wrzucamy czosnek oraz cebulę. Po zarumienieniu się cebuli dodajemy mięso, ciągle mieszając. Na końcu dokładamy pokrojoną paprykę, pomidory oraz przyprawy. Kiedy sos odparuje, farsz do tortilli będzie gotowy.

Po nadzieniu tortilli, można również pokusić się o przygotowanie sosów. Tortilla świetnie będzie smakować na przykład z czerwonym, paprykowym sosem oraz z gęstą śmietaną.

Ciekawym i stosunkowo prostym daniem może być również tortilla z kurczakiem i papryką. Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka z papryką, cebulą oraz czosnkiem. Można dodać również kiełki fasoli oraz liście kolendry. Tak przygotowane nadzienie nałożyć na tortille, następnie je zawinąć oraz podawać.

Udostępnij na: