Słynne hiszpańskie przekąski

przystawka tapas

 

przepisy na tapasCO TO JEST TAPAS?

Jednym z ciekawych hiszpańskich zwyczajów jest podawanie do napojów niedużych przekąsek. Mowa oczywiście o hiszpańskich przekąskach tapas, których serwowanie przyjęło się naprawdę w wielu, jeśli nawet nie rzec, iż we wszystkich regionach słonecznej Hiszpanii. W głównej mierze jednak tradycja podawania przekąsek tapas wywodzi się z Andaluzji.

 

SKĄD SIĘ WZIĘŁY PRZEKĄSKI?

Co ciekawe, zwyczaj ten powstał właściwie przez przypadek. Mieszkańcy Andaluzji, popijając wino, często przykrywali szklankę na przykład plastrem kiełbasy, by do wina nie dostała się mucha. Z czasem zaczęto więc do napojów podawać różne przekąski.

 

RÓŻNE RODZAJE TAPAS

Dzisiaj można wyróżnić kilka różnych rodzajów tapas. Mamy między innymi małe kanapki z szynką, mamy również smażone ucho wołowe, często jako przekąskę dodaje się również oliwki, katalońską kiełbasę bądź owoce morza (małże, krewetki, kalmary). Znanymi przekąskami tapas są również omlety z jajek oraz ze smażonych kartofli, czyli dobrze nam znane tortille oraz ziemniaki, które także podsmaża się wcześniej na oleju.

 

PROSTY PRZEPIS NA HISZPAŃSKIE PRZEKĄSKI

By przygotować hiszpańskie tapas z szynką, będziemy potrzebować:

  • -pięć łyżek masła,
  • -osiem łyżek mąki,
  • -szklankę mleka,
  • -przyprawy,
  • -dwa – trzy jajka,
  • -ziemniaki,
  • -cebulę,
  • -bułkę tartą

Ważnym składnikiem tapas jest również hiszpańska szynka (serrano). Wprawdzie ceny  szynek hiszpańskich nie należą do najtańszych, ale do przygotowania tapas nie potrzebujemy aż tak dużej ilości szynki, wystarczy nam zaledwie kilka, kilkanaście plasterków.

Hiszpańskie tapas z szynką są dość proste w przygotowaniu. Po stopieniu masła na patelni dodajemy mąkę oraz mleko, do otrzymania gęstej masy. Następnie dodajemy przyprawy oraz szynkę, pokrojoną w drobną kostkę. Z masy należy formować niewielkie kotleciki, które następnie panieruje się w jajku oraz w bułce tartej. Takie tapas smaży się następnie na rozgrzanej oliwie.

Jeśli chcemy natomiast przygotować tapas z ziemniakami, ziemniaki musimy obrać i pokroić w plasterki. Przysmażyć na oliwie z oliwek oraz polać rozmąconymi jajkami. Do smaku dodać sól, oregano, tymianek.

 

Przekąski tapas mogą być także świetną przystawką podczas przyjęć, warto więc sięgnąć do hiszpańskiej sztuki kulinarnej i poznać jej tajniki. Kuchnia Hiszpanii jest wyjątkowo zróżnicowana i bogata, pozwalając tym samym na eksperymentowanie z najróżnorodniejszymi składnikami i smakami.

Udostępnij na: